ՆՈՐ
ԼՈՒՐԵՐ    ՅՈՒՇԱՏԵՏՐ     ԳԻՐՔԵՐ   ԱՐԽԻՒ   ՄԵՐ ՄԱՍԻՆ     ՆԱՄԱԿ ԽՄԲԱԳՐՈՒԹԵԱՆ  
Share on Facebook Share on Twitter Share via e-mail
80. Տարի

ԳԻՐՔ

ԱՐԽԻՒ - 20 ՄԱՅԻՍ 2020 © NorMARMARA 2001 - 2020
Share on Facebook Share on Twitter Share via e-mail

    Ausuwzuhuımşğ


KRKŞXZRMR UÖEŞJNDKRDZ

Muğşlr t gişl nğ şğtm çnfuzeum Kndğ=rnw st< 19 Suwrir ı+zumuıuğndkrdzg hua sg huğındkşuz suızşj ?nğnzu cuağg! Srlrnzudnğzşğ snxjuz ?nğnzuz^ nd cusg 19$19rz^ aumuxum nğ ynpnj şllşlnd uğüşl= muğ^ ynpnjzşğg lşjndjrz^ huıbüuszşğtz eğ+bum buğcnpzşğndz aşı sruirz şğüşjrz uöüuwrz =uwlşğüg! Rzvhti jnwj mndıuwrz aşxuışirlr çnlnğ muwuzzşğg^ Kndğ=rnw çnlnğ =upu=zşğndz st< znwz ışiuğuzg mg huğöndtğ^ ersumudnğ mus znwzrim uxuzj ersumr^ suğerm eğ+bumzşğ mg buğctrz +erz st< nd =uwlşğüzşğ m'şğütrz! İ.ul vt gişl nğ 19 Suwrir ı+zg şğçş= uwz=uz .uzeufux nd zbuzumulrj mşğhnf ı+zndu, vt^ nğ=uz mg ı+zndtğ şğtm rğrmndz!

Orbe uwe huaşğndz tğ nğ zuşd +ğnduz ?nğnzuwr ındşulzşğndz suirz lud lndğşğ mg auiztrz Uxnp<uhuandkşuz Zu.uğuğndkşztz! Şğtm suauju, tğ 28 anür! Gişz= nğ uirmu juğe uğquzuüğndu, suaşğndz ustztz ju, krdz t! *ğnduz st< uğquzuüğndu, znğ huğuüuzşğndz krdz ul 1$022 tğ^ rzv nğ ndğu.ujndjrv znduönds sg mg zbuzumtğ! R<u, tğ zuşd krdg uwz arduzezşğndz^ nğnz= .ıujşul euğsuzndsr muğr=g mg öüuz! Ustz rzv lud t^ çuwj srbı uwe çuwjg muw! Muğşlr t auğj ıul kt uwi krdşğg nğ=u#z mg jnlujzşz ?nğnzuwr cuağr ausuouğumrz wupkuauğndsg şd kt nğ=u#z ınmndz şz!

Uxnp<uhuandkşuz Zu.uğuğ (uağtıırz Ü+ou^ nğ uwi bğ<uzrz ustz cnpnfğeumuz uzqg euğqu, t Kndğ=rnw çzumvndkşuz ausuğ^ şğtm Kfrkkgğ-r t<r fğuw mğmzşj rğ uöeuğuğndkrdzg nd .+işjud krkşxzrmr uöeşjndkşuz suirz! Krkşxzrmr uöeşjndkrdz mg mnvndr uwz yn=ğrm uöeumg nğ uzşğşdumuwşlr vuynf sş, uöeşjndkrdz mg ünğ,t! Uwehti huıuau, tğ Vrzuiıuzr Fndauz =upu=rz st< şğç imiu, tğ ?nğnzu ausuouğumg! Arsu Kndğ=rnw st< ul usşzuyn=ğ öuzjuxndkrdz sg mus i.ul sg mğzuw rğ ,uzğ uöeşjndkrdzg ünğ,şl çnfuzeum Kndğ=rnw fğuw^ fıuzüg vt uzju,^ htı= t azuöuzerz= öündbndkşuz sr<njuxndszşğndz^ üğşj Ü+ou Kfrkkgğ-r rğ t<rz fğuw!

HĞUÖRLRNW ST>

Üğşkt çnlnğ şğmrğzşğnd st< wuğuçşğumuz sşpsujnds sg muw nd sr<njuxndszşğg musuj musuj mg kşkşdzuz^ çuwj şğmrğ sg muw nğ iu huandz ?nğnzuwr ausuouğumr krd stm şğmrğg euğqu, t! Uirmu Hğuörlruz t! Hğuörlrnw st< şğtm 1$179 anür şdi suaujud nd sşxşulzşğnd krdg auiud s+ıudnğuhti 18 auöuğr! Şğmrğg uz+ğrzum ıuüzuh sg m'uhğr nd zşğmuwri euğqu, t ausuouğumrz krd stm +ou.g!


X$


Tiuşuz fuğcuğuzr önwü Iz+ğtzndarzşğnd hubı+zuzmndkşuz auğjnf

HTW*PLNDR ŞMŞPŞJŞUJ KUPUWRZ :NĞANRĞEG

LNDİUÇUZNDKRDZ GĞUD AUSUWZ?RZ


;$ :sç$- Rzvhti uğetz aupnğeu, trz=^ Htw+plndr Kupuwrz :nğandğeg nğnbu, t fşğ< ıul Tiuşuz fuğcuğuzr önwü ız+ğtzndarzşğ% İukşzrm Zbuzr nd Uxlrz Şbrlktytr hubı+zzşğndz şd  vfşğuznğnüşl uznzj aşı huwsuzuürğg^ nğnd cusmtıg mg lğuzuw 31 *üniınirz! Uwi nğnbsuz uxzvndkşusç sş, çuzufto sg imiu, t ausuwz=tz zşği! Şğmnd Iz+ğtzndarzşğg nğnbsuz wu<nğenp +ğg gğrz uxu<rz wuwıuğuğndkrdzzşğg^ üulnf Uışzuhşı Vt=tsrz^ uz giu, tğ nğ {Lndiuçuzndkrdz´ hrır ağuhuğumtğ uwi+ğ^ 20 Suwrirz! Rzvhti nğ .niıuju, tğ^ Uışzuhşı İrsnz Vt=ts uwi+ğ kşğkri wuzqzşj ausuwz=rz ndppşul uwe {Lndiuçuzndkrdzg´^ önğ rğ çzuüğrz st< mg wuzqzşz= sşğ gzkşğjnpzşğnd ndbueğndkşuz!

---------------------------------------


DUYURU


Ermeni cemaatinin malum konu ile bu kadar gönülden ve yakından ilgilenmesi her ne kadar yönetim kurulu üyelerimiz doğrudan hedef alınmış olsalar da bizi gururlandırmıştır. Eminiz ki bu birlik ve dayanışma ruhu ileride cemaatimizi ilgilendiren her türlü mesele için devam edecektir, etmelidir. Cemaatimizin her bir bireyinin toplumsal gelişmelere olan ilgisi takdir edilmekte, yapacakları katkılar da sabırsızlıkla beklenmektedir.

Öncelikle belirtmek gerekir ki kişileri veya kurumları hedef göstererek, itibarsızlaştırmaya çalışarak, hakaret ve iftiralarda bulunarak veya halkı tahrik ederek bir başkasına saldırmaya teşvik eden ve kışkırtan kişi, grup ve yayın organları hakkında cumhuriyet savcılığı ve ilgili yargı mercilerine başvurularak tazminat ve cezai yaptırımlar talep edilecektir. Bu konu ile ilgili olarak sosyal medya ve basın yayın organlarının denetimleri aktif bir şekilde yürütülmektedir. Kişileri ve kurumları zan altında bırakan bu linç kültürü tolere edilemez. Bugün bu tarz suçları islemekten çekinmeyen kişilerin ne toplumumuzda ne de bir hukuk devletinde yerleri yoktur.

Sayın Müdiremiz Satenik Nişan’a yapılmış olan yazılı müracaat bu konudaki ilk ve tek bildirim değildir, lakin yönetim kurulunun niyeti kendisine önceden de bildirilmiştir. Söz­­leş­menin yenilenmeyeceği doğrultusundaki bildirinin beklenmedik ve vicdana aykırı bir şekilde sunulduğu algısı gerçeği yansıtmamaktadır. Bu bildiri, kendilerine söz­­leş­melerinin bitiş tarihi olan Ağustos ayından üç ay önce iletilmiştir. Uyulması gereken hukuki standartları olan bu prosedürün onur kırıcı veya saygısız bir şekilde ifa edildiğini iddia etmek kabul edilemez.

Ne yazık ki okuldaki yönetimi ve verilen eğitimi birkaç gündür öve öve bitiremeyenler, kendi çocuklarını Esayan’a kayıt yaptırmamayı tercih etmektedirler. Satenik Hanım’ın sözleşmesinin yenilenmemesi tamamıyla verilere dayalı alınmış bir karardır. Bu sonucun altında herhangi bir kişisel çıkarın ya da menfaatin bulunduğunu itham ya da ima etmek kabul edilemez. Yegâne amacı gençlerimizi geleceğe hazırlamak olan okulumuzda bariz eksiklikler ve problemler bulunmaktadır. Bu sorunları görmezden gelmek, geleceğin anahtarı olan gençlerimize ihanet etmektir. Satenik Hanım’ın bu mesleği yıllardır yerine getiriyor olması veya hayatı boyunca bireylerle kurmuş olduğu ilişkiler, okulumuzun akademik başarısının yıllar içerisinde ne kadar zayıflamış olduğu gerçeğinin üzerini örtmemekte. Esayan mezunlarına veya Esayan ile ilişkili kişilere bu gerçeklerle yüzleşmek ağır gelebilir, ancak kaçınılmazdır. Eğer okulumuzun yönetiminde kalıcı ve yapıcı değişikliklere gidilmez ise, Esayan okulu varlığını sürdüremeyecek konuma gelecektir. Böyle bir son, Esayan ailesinin hiçbir ferdini memnun etmez.

Cemaatimiz yıllardır okullarımıza yapılan öğrenci kayıtlarındaki ciddi düşüş ile mücadele etmektedir. Bu durumun birçok okulumuzu olumsuz etkilediği aşikâr olsa da, bu krizin Esayan üzerindeki etkisi özellikle endişe verici boyutlara ulaşmıştır. 2019 senesinde ortaokulumuzdan 10, lisemizden ise sadece 18 öğrenci mezun olmuştur. Bu rakamlar son 25 yılın en düşük rakamlarıdır. Bu talihsiz ve bir o kadar da ürkütücü rakamlar acilen harekete geçmeyi elzem kılmıştır.

Esayan’dan mezun öğrenci sayısındaki düşüş İstanbul’daki diğer Ermeni liseleri ile karşılaştırıldığında da, Esayan’ın akademik olarak velilerin ve öğrencilerin taleplerine yeterince karşılık veremediği gerçeği ortaya çıkmaktadır. Son üç sene içerisinde Ermeni liselerinden mezun olan öğrencilerin okullara göre yüzde payı hesaplandığında, Esayan’daki dramatik düşüş çarpıcı bir şekilde ortaya çıkmıştır. 2017 yılında Esayan’dan mezun öğrenci sayısı bütün Ermeni liselerinden mezun toplam öğrenci sayısının %23’ünü oluştururken, bu rakam 2018’de %16’ya, 2019’da ise %13’lere kadar düşmüştür. Cemaatimizin bazı okulları öğrenci ve velilerin yoğun ilgisiyle karşı karşıya kalırken, çok daha geniş öğrenci kitlelerine hizmet etme kapasitesi ve donanımı olan Esayan gibi bir kurumun sınıflarının ve sıralarının boş kalması toplumun her bir bireyi için acı vericidir.

Bu verilerin ortaya konulmasındaki amaç, Esayan gibi

köklü bir kurumumuzu karalamak değildir. Fakat bazı değişimler kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu değişimlerin özündeki amaç öğrencilerimize en iyi olanakları sunmak, genç eğitmenlerimize de yeni fırsatlar tanımaktır. Pandemi sureci de önümüzdeki eğitim yılının nasıl bir formatla yürütüleceği konusunda yarattığı belirsizlik ile bu değişimleri zorunluluğa dönüştürmüştür. Toplumumuz ve gençlerimiz için her türlü inisiyatifi almaya hazır olup bu yönde emin adımlarla ilerleyeceğimizin bilinmesini isteriz. Her bir Esayan mezununun okul anıları paha biçilemez olsa da, gelecek nesilleri de benzer anılar üretme fırsatlarından yoksun bırakamayız.

Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi Vakfının yönetim kurulu yasaların belirlediği şekilde seçimle yönetime gelmiş olup yasalar çerçevesinde görevine devam etmektedir. Vakfımızın vakfiyesi vakıf gelirlerinin kilise çevresindeki nüfusa maddi destek olarak iletilmesini ve eğitime harcanmasını şart koymuştur. Vakfımızın bugün sahip olduğu gayrimenkullerin birçoğu da yakın zamanda açtığımız davalar sonucunda vakfa kazandırılmıştır. Bu mülk gelirleri ile vakfımızın ve vakfımıza idare edilmesi ve yaşatılması vakfedilen Esayan okulumuzun da giderleri karşılanmaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişleri periyodik olarak esaslı denetimler yapar ve denetim sonucuna göre açık veya yanlış harcamalar var ise müsebbibi, ilgilisi veya yönetim kurulu tarafından vakfa irad kaydedilmesi istenir. Aksi halde ilgililer hakkında yasal yollara başvurulmaktadır. İlgili vatandaşlar vakfa başvurmaları halinde denetim raporları, vakfın gelir ve gider bilançoları, okullarımızdaki yıllık bütçe ve harcamalara erişebilirler.

Cemaatimizin her konuya sağduyu ile yaklaşacağına olan inancımız sonsuzdur. Fakat senelerdir çıkar emelleri pesinde kosan bazı şahıslar tarafından sansasyonel iftiralarla Esayan mezunlarının okullarına olan bağlarının suiistimal edilmesi ve cemaatimizin diğer temiz kalpli üyelerinin asılsız iddialar aracılığı ile kandırılması gayesi güdüldüğü aşikârdır. Bilinmesini isteriz ki bu art niyetli kişilere gereken ders verilecektir.  Dürüstçe Esayan’ın başarısını isteyen cemaat üyelerimize de mesajımız açıktır: gelin birlikte Esayan’ı modern ve çağdaş eğitim seviyesine çıkaralım, gelin elele verip okulumuzu menfaatçi çevrelerden kurtarıp geleceğe taşıyalım, gelin ortak okul yönetimi yapıp Esayan’ı en başarılı günlerine tekrar taşıyalım. Biz hazırız, ve umuyoruz ki sağduyulu Esayanlilar da bu çağrımıza kulak verecektir.  Saygılarımla.

Beyoğlu Üç Horan

Ermeni kilisesi vakfı adına

                                           AV. SİMON ÇEKEM


?NĞNZUWR AUSUOUĞUMG SIUANÜRV HUIMŞĞ

İIŞP;U; T AUWUİIUZR ST>

Fuğumumrğzşğnd krdg mg çuğqğuzuw - 5041 znğ fuğumumrğzşğ

- suğerm muğ,şi kt lndğ<r vşz uxzşğ arduzendkrdzg

- {rz,r çuz sg v'glluğ´r anüşçuzndkrdzg ırğumuz t cnpnfndğer s+ı


Fşğ<rz +ğşğndz ?nğnzuwr ausuouğumg sıuanürv huımşğ iışp,u, t Auwuiıuzr st<! Srzv Auwuiıuzr rb.uzndkrdzzşğg çudumuz sşpsujndjrz iuasuzuyumndszşğg şd ynğqşjrz mşuz=g ezşl rğ zu.mrz çzumuznz andzr fğuw^ çuwj cnpnfndğeg {rz,r çuz sg v'glluğ´r anüşçuzndkşusç nd fuğumr lğ<ndkrdzg uzışi uxzşlnf^ znğ arduzezşğnf {lğujndj´ fuğumumrğzşğnd buğ=şğg! Stm buçukt r fşğ üğşkt ustz +ğ 200-300 fuğumumrğzşğ m'uğquzuüğndrz Uxnp<uhuandkşuz Zu.uğuğndkşuz s+ı! Uwn_^ muz fuğumumrğzşğ^ nğnzj s+ı u.ıuzbuzzşğg çudumuz kşkşd şz^ çuwj sş, t krdg zuşd uwz arduzezşğnd^ nğnzj euğsuzndsg mg buğndzumndr arduzeuznjzşğnd st<!

Şğtm .riı wuwıuğuğndkrdzzşğ azvşjrz Fuvuhşı Zrmnl Yubrzşuzr nd Uxnp<uhuandkşuz Zu.uğuğ Uğitz Knğnişuzr mnpst! Şğmnd=z ul mg wuzqzuğuğşz nğ suğerm ndbuerğ glluz^ aşxnd szuz çuösusuğe audu=nwkzşğt^ wndpuğmudnğndkrdzzşğnd vsuizumjrz^ şkt gzıuzşmuz uxu<rz muğür sşğqudnğ sg vt auzündjşulg^ uzhuwsuz aşışdrz su=ğndkşuz^ usşzuyn=ğ uzauzüiındkşuz mus <şğsndkşuz huğuüuwrz arduzeuznj ersşz nd szuz çcrbmzşğnd aimnpndkşuz ıum^ rz=zusşmndiuzuz% .nğaşlnf bğ<uhuır suğenj nd cnpnfndğer suirz! Rimuhti uauöuzüuwrz tğ suzudu_ze Zrmnl Yubrzşuzr .+i=g uwz suirz nğ suğerm suizumjşlnf wndpuğmudnğndkrdzzşğnd^ ecçu.ıuçuğ {suanduz ndpşürğ´ mndıuz uxznduöz ıuig ndğrb uzqşğnd şd vşz uzeğueuxzuğ kt nğ=u_z lndğ< t mujndkrdzg!

Rğ muğürz Uxnp<uhuandkşuz Zu.uğuğ Uğitz Knğnişuz şğtm knduwrz ındşulzşğ zşğmuwujndj znğ fuğumumrğzşğnd suirz! Giud nğ zşğmuwri 5041 fuğumumrğzşğ muz Auwuiıuzr şd 29 fuğumumrğzşğ ul% Uğju.r st<! Suaujndkşuz eth=şğg auiu, şz 64r! Arduzendkşzt uhu=rzu,zşğnd krdg 2164 t! Ecçu.ıuçuğ s+ıudnğuhti 100 arduzezşğnd froumg ,uzğ mus ,uwğuwşp ,uzğ t şd uznzj stm suig muhndu, t uğaşiıumuz bzvuxndkşuz iuğ=rz! Zu.uğuğg wuwızşj nğ auğrdğudnğ auwğşzumrjzşğ^ nğnz= vndzrz u.ıuzbuzzşğ mus uwe u.ıuzbuzzşğg kşkşd şz^ sşmndiujsuz fuwğşğtz hrır fşğueuxzuz ındz nd anz hrır szuz% çcrbmzşğnd aimnpndkşuz zşğ=şd!

Uğitz Knğnişuz judnf zbşj nğ arduzendkşuz eth=şğndz öndüuaşxuçuğ^ mg sş,zuw krdg zuşd uwz uzqşğnd^ nğnz= mg auduıuz eudueğndkşuz ışindkrdzzşğndz! Giı rğşz^ uwi sıu,şlumşğhg mğzuw lndğ< nd udşlr ,uzğumbrx aşışduz=zşğnd ousçuw çuzul^ =uzr nğ suğerm mg mnğizjzşz arduzendkşuz zmuısusç öü+zndkrdzg! {Uwehrir arduzendkrdz vmuw´^ {Sşör çuz sg v'glluğ´^ {Ausub.uğauwrz hlt+) t´^ {Ustz rzv indı t´^ {Endğitz eğus iıuzulnd ausuğ t´ şd zsuz+ğrzum uwl uğıuwuwındkrdzzşğnd muğşlr t auzerhrl gzmşğuwrz juzjşğnd st<! Auğrdğudnğzşğ uwihrir üğuxndszşğnf mg ynğqşz {auzğuwrz muğ,r=´ qşdudnğşl şd şğmsındkşuz st< knpndl auzğuwrz luwz öuzündu,zşğ! {Hrır iırhndrz= uwihrir eudueğndkrdzzşğnd nd wşğrdğu,nw lndğşğ ıuğu,npzşğnd uzndzzşğg wuzqzşl rğuduhua suğsrzzşğndz% zu. auimzulnd ausuğ kt nğn#z= muzüzu, şz uwi çnlnğr şırz´^ giud Zu.uğuğg^ wnğenğşlnf nğ suğerm nğhti auduiır ışpşmuındndkşuz upçrdğ^ aşışdrz hubı+zumuz lndğşğndz!

Şğtmnduw muğşdnğ znğndkrdzzşğtz stmz ul uwz t nğ Auwuiıuzr :nğağeuğuzr mnpst gzendzndu, nğnbsuz ausuquwz^ uwz uzqşğg^ nğnz= ersum vşz mğşğ^ hrır ındüuzndrz 10 auöuğ eğusnf! Çuj ıuğu,=zşğndz st< ersum mğşlg huğıuerğ vt^ uwl huğıuerğ t uzqrz s+ı uznğ zşğmuwndkrdzg! Euıumuz Zu.uğuğr ışpumul Fuat Euzrtlşuz zbşj nğ uwz yum ıuğu,=zşğnd st<^ ndğ suğerm ersum vşz mğşğ^ hrır ındüuzndrz uwe fuwğşğnd huıui.uzuındzşğg!


BZNĞA? HUIĞRUĞ?R AUĞJNF MUĞ* YUWLUZ

AUĞJUÜRĞ NDPPŞJ (NDUK *?KUWRZ

Rzvhti üğu, trz= uğetz^ {Mtğvt= Auwuk´ usiuürğg ağuhuğumu, tğ 176 t<znj wuındm krd sg^ ndğ krğu.r ıum wuwızndu, trz zuşd mğ+zumuz yn=ğusuizndkrdzzşğnd zşğmuwujndjrvzşğg! Wuındm krdg^ nğ srzvşd İşhışsçşğ bğ<uzuxndkşuz st< hrır szuw^ mg hzetğ nğ mğ+zumuz yn=ğusuizndkrdzzşğnd uxu<znğezşğg (tk+-umuzzşğnd wuzjumrjzşğ trz! Ağuhuğumndu, trz zuşd uwe uxu<znğezşğnd lndiuzmuğzşğg!

W+endu,rz st< hzendszşğ muwrz uwz suirz nğ Huğkndlnstni Huığruğ=g +üzu, tğ (tk+-umuzzşğndz 2016r örzndnğumuz auğndu,r ynğqg muösumşğhşlnd gzkuj=rz! Krğu. euğqu, trz zuşd Ağtrj ğuçndzuhşıg^ Şğuzubznğa Bznğa= Huığruğ=z nd Axnfsr şğ<uzmuwrbuıum Wnfauzzti-H+pni Ç$ Huhg!

Şğ<uzmuwrbuıum Bznğa= Huığruğ=rz ndppşul wşğrdğu,nw öğhuğındkrdzzşğndz ausuğ Huığruğ=umuz Uknxg ağuhuğumşj hubı+zumuz aupnğeuüğndkrdz sg şd jud wuwızşj şpu,rz ets!

At-It-Ytjr auw şğşiyn.uz Muğ+ Yuwluzz ul^ nğ srbı s+ıtz mg aşıuhzet auwndkşuz uxzvndnp nğşdt auğj^ uzsr<uhti auğjg ışpuyn.şj :nğağeuğuzumuz bğ<uzumtz zşği! Uz auğjuürğ ndpuğmşj yn.-zu.uüua (nduk *=kuwrz^ huauz<şlnf nğ lndiuçuzndkrdzzşğ muıuğndrz aşışdşul auğjndsrz$ {Uışlndkşuz .+i=şğg^ nğnz= huğçşğuçuğ mg ünğ,u,ndrz Zu.uüuarz s+ırm muzüzu, lğuındusr<njzşğndz mnpst^ mğzu#z ousçuw çuzul znğ norğzşğnd! Uwehrir norğzşğnd +ğrzumzşğ şz Ağuze Irz=r ihuzndkrdzg^ muknprmt anüşdnğumuz İuzknğnwr ihuzndkrdzg^ {Örğft´ ağuıuğumvuıuz fğuw muıuğndu, wuğqumndsg^ şdlz´!

Muğ+ Yuwluz zuşd wrbşjndj kt +ğrz^ muxufuğndkşuz çuösukrd uzeuszşğ^ Tğınpuzr uxu<znğendkşusç Mrdltzg {huındumul anüşdnğ ndindjrv´ m'uznduztrz nd mg suizumjtrz Mrdltzumuz ausuwz=r sr<njuxndszşğndz^ çuwj usiuürğg sruwz yn=ğusuizndkrdzzşğz t nğ krğu. uxzndu, şz kpku,ğuğrz st<!


KNDĞ?RNW ST> UĞÜRLŞUL CUHUDTZZŞĞND AZÜŞUMG


{İnz Iu=r=u´ muw=t<g ağuhuğumşj juzmg uwz cuhudtzzşğnd^ nğnzj jndjueğndkrdzg uğürlndu, t Kndğ=rnw st<! Uwe uğürlşul cuhudtzzşğnd azüşumrz st< wuwızndu, t zuşd Uıns Tmnwşuzr {Uğuğuı´ uzndz cuhudtzg^ nğ mg huıst 1915r npçşğündkşuz suirz! Wrbşjzşz= nğ cuhudtzg zmuğuauzndu, tğ 2002 kndumuzrz şd 4 ıuğr wşınw^ 2006r Uhğrlrz jndjueğndu, tğ {?uzul Krdğ=´ aşxuışirlr muwuztz^ sş, çuzuftoşğnd ışpr ıulnf öuzuöuz bğ<uzumzşğt zşği! Cuhudtzr st< ül.udnğ eşğumuıuğzşğtz stmz tğ Buğl Uözudndğ! Uğürlşul cuhudtzzşğnd juzmrz st< şz Uluz Yuğ=tğr {Mtiürbşğuwrz oşhgzkujg´ &1978/^ Luği )nz Kğrtğr {Zrs)nsuzndarz´ &2013/^ Itfrı Lrzvrr {Lnndğtzi Uğuçujrz´ &1962/ şd Tlru ?uöuzr {Usşğrmu^ Usşğrmu´ &1963/ cuhudtzzşğg!


ZNDHUĞ U(TŞUZ

ZU:UÜUA İUĞÜİŞUZR AŞI :*İŞJUD AUSUOUĞUMR

 ETS HUW?UĞR SUİRZ


Auwuiıuzr zu.uüua Uğstz İuğüişuz şğtm aşxuquwznf muhndşjud usşğrmuauw ünğ,uğuğ şd çuğşğuğ Zndhuğ U)tşuzr aşı! Rzvhti ,uz+k t^ Usşğrmşuz {Snıtğzu´ gzmşğndkrdzg^ nğndz ausuarszuerğg şd ül.udnğ ız+ğtzz t Zndhuğ U)tşuz% ub.nwc ub.uıuz= mg ıuzr ?nğnzu cuağrz ets huınduiı sg sbumşlnd ndppndkşusç şd suğenj fğuw ynğquğmndszşğnd uxu<rz yndlrz uğquzuüğndu, şz wndiulrj uğerdz=zşğ! Zu.uüua Uğstz İuğüişuzr suslnw üğuişzşumg şğtmnduw öğnwjr suirz lğuındndkrdz sg wuzqzşj kşğkşğndz! {Zndhuğ U)tşuz huınduiır ü,nf znğndkrdzzşğnd suirz .+iu, t Zu.uüua İuğüişuzrz aşı^ zbşlnf^ nğ huınduiıuzrdkr ynğquğmndszşğnd uxu<rz yndlg wu<npndkşusç uduğıu, t! Zu.uüua İuğüişuz wu<npndkrdz supku, t Zndhuğ U)tşuzrz% rğ qşxzuğmzşğnd st<^ wnwi wuwızşlnf nğ ynğquxndkrdzz nd ürışlr=g% ausueğuçuğ ousçuw hrır çuzuz eğumuz uğerdz=zşğnd! Auzğuhşındkşuz zu.uüuaz nd usşğrmuauw ünğ,uğuğg sı=şğ yn.uzumu, şz zuşd Auwuiıuzr st< ausuouğumr aşı muhndu, rğufroumr şd uznğ aşışduz=zşğg wupkuauğşlnd ndprzşğnd bndğ<! Uğstz İuğüişuz gzeü,u, t ausuışp ndcşğnf rğufroumg wupkuauğşlnd muğşdnğndkrdzg% zbşlnf^ nğ sruwz sruizumuz <uz=şğnf muğşlr t endği üul uwi znğ ynğqndkşztz´!

TİUŞUZJR UBUMŞĞIZŞĞG RĞŞZJ Ö*ĞUMJNDKRDZG WUWIZŞJRZ IZ*ĞTZNDAR İUKŞZRM ZBUZRZ

Uwi uxınd şğç mg huığuiındtrz= ağuıuğumndkşuz wuzqzşl sşğ kşğkg^ Tiuşuz fuğcuğuzr lritr çuczr .ndsç sg ubumşğızşğ^ rğşzj ,znpzşğnd aşı sruirz^ +üındşlnf ynpnj endği şllşlnd uğı+zndkşztz^ =ulşlnf üujrz ethr rğşzj ız+ğtzndar Irmrz İukşzrm Zbuzr çzumu, btz=g şd anz ,uyuauğndkrdzzşğnf rğşzj ö+ğumjndkrdzg wuwızşjrz {Irmrzrz´! Iz+ğtzndarz fuğ r<ud ındztz şd  srujud ubumşğızşğndz^ nğnz= ,upmşyndz< wuzqzşjrz rğşz!


Lrçuzuzşuz şd sr<uöüuwrz +ğuürğ - wuındm {Suğsuğu´ +ğukşğkrz

*ĞNDUZ AŞI - 26

UB:UĞAG ŞD SŞZ?% SŞĞ ÇUÖNDS ANÜŞĞNF-JUDŞĞNF

Üğşj WUMNÇ IRDZŞUWŞUZ


Վերջին գոնէ 15 օրուան ընթացքին, «Ծաղիկ»ի աշխատակից եւ ընթերցող մեծ շրջանակը կորսնցուց երէց սերունդի լիբանանահայ երեք կարկառուն դէմքեր, եւ ոչ միայն «Ծաղիկ», այլ՝ ընդհանրապէս լիբանանահայ եւ սփիւռքահայ մամուլը: Գրական, ազգային-մշակութային գործիչներ ու սիրուած դէմքեր երեքն ալ, որոնք մահացան բնական մահով, բայց դեռ տալու, գործելու, արտադրելու ուժն ու կենսունակութիւնը ունէին։ Կեանքի պայմաններու կամ ճակատագրի բերումով, անոնք հրաժեշտ տուին կեանքին, իրենց սիրելիներուն ու հարազատներուն, հայ գրականութեան ու մշակոյթին, իրենց շատ սիրելի հայ մամուլին: Առաջինը՝ 4 Մայիսին, Պէյրութի մէջ, լիբանանահայ Ալպէր Աբարտեանն է, աւարտած Երեւանի Պետական Համալսարանի (ԵՊՀ) բանասիրական ճիւղը, գրականագէտ, բանասէր, վաստակաշատ ուսուցիչ. երկրորդը՝ 14 Մայիսին, Լոս Անճէլըսի մէջ, լիբանանահայ Վեհան Պետիրեանն է, գրագիտուհի, գրող, վաստակաշատ ուսուցչուհի, եկեղեցանուէր ու մշակութային գործիչ, մեծանուն պատմաբան ու գրաքննադատ, բանաստեղծ եւ բազմաթիւ մեծարժէք հատորներու հեղինակ Լեւոն Վարդանի այրին. երրորդը՝ 17 Մայիսին, Նիկոսիոյ մէջ, Ռաֆայէլ Յակոբի Սերոբեանն է, բանաստեղծ, արձակագիր, քրոնիկագիր ազգային-մշակութային եւ հասարակական գործիչ:

Յիշեցինք այս բոլորը, եւ պէ՛տք է յիշէինք, որովհետեւ Քորոնային պատճառած ընկերային հեռաւորութիւն պահելու սա դժուարին պայմաններուն մէջ, անոնց յուղարկաւորութիւնը՝ անոնց բազմաթիւ հարազատներուն, սիրելիներուն եւ մտերիմներուն սիրտերուն վրայ կ'իջնէ ծանրակուռ ցաւի մը տարողութեամբ, որ լոկ մահուան պատճառած ցաւը չէ, այլ՝ ցաւը մեծ բացակայութեան, վերջին հրաժեշտին առիթով գէթ սրտի պարտքը չկարենալ տալու բացակայութիւնը: Չէ՞ որ «...Մահամերձն ալ կ'ուզէ երկու բան – Նախ կեա՜նքը, վերջը՝ լացող մ'իր վըրան...»:

Յիրաւի, Պետրոս Դուրեանի (Պոլիս, Սկիւտար, 20 Մայիս 1851 – Պոլիս, 21 Յունուար 1872) քանքարափայլ այս տողերը, մէկուկէս դար ետք ալ – դեռ հազարամեակնե՜ր ալ – կը տիրէ մեր առօրեայ մտածումներուն, հոգերուն լայնքին ու երկայնքին: Վարդահեղեղ այս Մայիսը իր բազում հոգերով-ցաւերով այսօր կու գայ վառել բանաստեղծութիւններուն բուրվառը հանճարեղ վաղամեռիկ բանաստեղծին, իր ծննդեան տարեդարձին առիթով մեզի ձօնելով իր տխրադալուկ, հեծեծական երգերը «Առ Մայիս», «Մանիշակ», «Կոկոն-Ծաղիկք Կոյսին», «Գարնանային Կենացս Մէջ», «Վարդը Գարնայնի», «Տրտունջք», «Զղջում», «Լճակ», «Իմ Մահը», «Իմ Ցաւը», «Ի՜նչ Կ'ըսեն», «Հեծեծմունք, «Ներա Հետ», «Հայուհին», «Սիրել» եւ միւս բոլոր քրքմաբոյր, բոցագեղ քերթուածներուն...:

Այսօր՝ 20 Մայիսին, 169 տարեկան պիտի ըլլար հանճարեղ պատանին, Զարթօնքի Սերունդի ականաւոր ներկայացուցիչներէն՝ բանաստեղծ, թատերագիր, թատրոնի դերասան, թարգմանիչ հրապարակախօս Պետրոս Դուրեանը: Բայց բոլորէն առաջ եւ գերիվեր՝ բանաստե՛ղծ: Հրապարակախօսական եւ դամբանական իր էջերը, նամակները՝ ուղղուած ժամանակակից դէմքերու, պարզապէս կը ցոլացնեն իր բանաստեղծի հանճարէն կանչուած զգայնութեանց քանի մը ըմբոստագին այլեւ տժգոյն սարսուռները, բայց չեն շլացներ մեզ: Թատերախաղերը՝ թէեւ չեն բերեր մեզի սքանչանք գեղարուեստական յղացքի, բայց ունին ըմբոստագին ջիղ՝ Հայ Թատրոնը ազատագրելու հոսհոսութիւններու կրկէսէն, աժանութենէ, անոնց մէջ դնելով մեր Ազգային ջիղն ու ոգին, հանդիսանալով մղիչ ուժերէն եւ ռահվիրաներէն մին արեւմտահայ թատրոնի զարգացման:

Իր 50-ի չհասնող քերթուածներուն հաստատապէս գոնէ 5 հատը բաւարար են զինք դասելու միջազգային վաղամեռիկ հանճարներու շարքին: Այդ տողերուն մէջ կան հազարամեակներու տարածականութեան վրայ ճառագայթող մարդկութեան անհանգելի ցաւն ու իղձը, չթառամող յիշատակը՝ մանկան արցունքին պէս վճիտ: Այդ հոգեցունց տողերը ոչ միայն հայաշխարհի մարդիկ կը կրեն իրենց մէջ մահէ՛ն ալ անդին, այլեւ աշխարհի բոլոր ազգերը...:

Մտէք Պէյրութի մէջ Ազգային գերեզմանատուները, ուր շատ խաչքարերու, գերեզմանաքարերու վրայ պիտի կարդաք Դուրեանի «Իմ Մահը» քերթուածին վերջին չորս տողերը, «Տրտունջք»էն սրտաճմլիկ տողեր, մահացած հարազատներու յիշատակին նուիրուած: Այստեղ չեմ կրնար չյիշել Ուրբաթ, 21 Յուլիս 2017-ին դէպի Սկիւտարի Հայոց գերեզմանատուն կատարած պատմական առաջին այցելութիւնս: Իմ բաղձանքիս ընդառաջելով՝ գերեզմանատուն այցիս իրագործման համար չեմ կրնար երախտապարտութեամբ չյիշել «Մարմարա»ի բազմավաստակ խմբագրապետ Պարոն Ռոպէր Հատտէճեանը, որ խմբագրութեան նուիրեալ աշխատակիցներէն Պարոն Կարօ Համամճեանին հետ դասաւորեցին յարմար շարժավարը՝ զիս ապահով տանելու Սկիւտարի Հայոց գերեզմանատուն եւ նոյն օրը վերադարձնելու «Մարմարա»ի խմբագրատուն:

Արդ, երկիւղածութեամբ պահ մը կանգ առնենք Պետրոս Դուրեանի «Իմ Մահը» քերթուածին ընդառաջ.-         

Եթէ տըժգոյն մահու հրեշտակ

Անհուն ժպտով մ'իջնէ իմ դէմ...

Շոգիանան ցաւքս ու հոգիս,

Գիտցէ՛ք որ դեռ կենդանի եմ:


Եթէ սընարըս՝ իմ տիպար

Մոմ մը վըտիտ ու մահադէմ,

Ո՜հ, նըշուլէ ցուրտ ճառագայթք,

Գիտցէ՛ք որ դեռ կենդանի եմ:


Եթէ ճակտովս արտօսրազօծ

Զիս պատանքի մէջ ցուրտ՝ զերթ վէմ

Փաթթեն, դընեն սեւ դագաղը,

Գիտցէ՛ք որ դեռ կենդանի եմ:


Եթէ հնչէ տըխուր կոչնակ՝

Թրթռուն ծիծաղն մահու դժխեմ,

Դագաղս առնէ իր յամըր քայլ,

Գիտցէ՛ք որ դեռ կենդանի եմ:


Եթէ մարդիկն այն մահերգակ՝

Որք սեւ ունին ու խոժոռ դէմ՝

Համասըփռեն խունկ ու աղօթք,

Գիտցէ՛ք որ դեռ կենդանի եմ:


Եթ' յարդարեն իմ հողակոյտ,

Եւ հեծեծմամբ ու սըգալէն

Իմ սիրելիքը բաժնըւին,

Գիտցէք որ մի՜շտ կենդանի եմ:


Իսկ աննշան եթէ մնայ

Երկրի մէկ խորշն հողակոյտն իմ,

Եւ յիշատակս ալ թառամի,

Ա՛հ, այն ատեն ես կը մեռնի՛մ...:

*****

Եկէք ըսէք, որ իր յիշատակը թառամիլ չուզող մարդուն համար եւ անխուսափելի մահուան դիմաց Վահան Թէքէեանի «Մահուան Վարժութիւն» քերթուածը դեռ քանի՞ ամիսներ կրնայ դիմակայել Քորոնայի դէմ այս պայքարին մէջ:

Այսօր, աշխարհի ազգերը եւ ժողովուրդները հասուննալու են «մահուան վարժութեամբ»: Ա՜յս է այսօր մեզմէ պահանջուածը աշխարհի տխրահռչակ փոլիթիքոսներէն: Վարժուելո՜ւ են՝ միշտ կրելով համաճարակին պարտադրած բժշկական յատուկ դիմակները, վասնզի ԱՄՆի նախագահ Տանըլտ Թրամփ ըստ իր երէկուան յայտարարութեան, կ'ուղղուի դադրեցնելու ոչ միայն Առnղջապահnւթեան Համաշխարհային  Կազմակերպութեան (ԱՀԿ) իր երկրին տրամադրելիք օժանդակութիւնները, այլ նաեւ դադրեցնելու այդ կազմակերպութեան ԱՄՆի անդամակցութիւնը, մինչեւ որ, «ԱՀԿ չյայտարարէ, թէ չ'աջակցիր Չինաստանին՝ վերջինին հետ Քորոնայի գործարքով»:

Մինչ աշխարհի կարգ մը պետութիւններ արդէն սկսած են տակաւ թուլցնել սահմանափակումներու օղակը Քորոնայի պատճառով հաստատուած շրջագայութեան արգելքի, Լիբանանի վարչապետ Հասսան Տիապ, երէկ նախարարաց ժողովին սկիզբը սպառնական ոճով մը ըսաւ, որ եթէ քաղաքացիները շարունակեն ընթանալ առանց գործադրելու Քորոնայի դէմ պաշտպանիչ միջոցները, պիտի ստիպուի ամբողջական արգելք հաստատել երկրի տարածքին՝ փակելով երկրի բոլոր ճամբաները»:

Այս հարցով իհարկէ այպանելի չէ վարչապետ Տիապ՝ նոյնիսկ եթէ այպանելի է երկրի դրամական-ելեւմտական անկումային ճգնաժամը դեռ չյաղթահարելու եւ բազում տագնապներու լուծում գտնել չկարենալու իր ոչ արդիւնաբեր աշխատանքին համար, որովհետեւ մօտեցած է օրը, երբ 17 Հոկտեմբերի համաժողովրդային ցոյցերը այս անգամ շատ մեծ թափով պիտի վերադառնան փողոց, «աւլել-սրբելով» թացն ու չորը, ամէ՜ն ինչ...:

Բայց, չ'անհետիր ազգի մը Յոյսն ու Երազը, որոնց խորը միշտ կան ազգին դարաւոր յիշողութիւնն ու յիշատակները, որոնք մեծագոյն եւ անկապտելի հարստութիւնն են մարդկային քաղաքակրթութեան եւ համամարդկային մտածողութեան:                              

«ԾԱՂԻԿ» Գրական Ազգային հանդէս – Պէյրութ

dzaghig2004@yahoo.com


KNDĞ? ŞĞRIUİUĞEZŞĞND

62 INMNİG M'NDÖT UĞIUİUASUZR ST> UHĞRL


Gzmşğuçuzumuz aşıuö+ındkrdzzşğnd ausuquwz^ Kndğ=rnw şğrıuiuğe çzumvndkşuz sş, suig m'ndöt sşmzrl uğıuiuasuz şd mşuz=g buğndzumşl +ıuğ şğmz=r ıum!Auğju.nwög muıuğndu, t 12 =upu=zşğnd st<^ 15-25 ıuğşmuz şğrıuiuğezşğnd suizumjndkşusç^ nğnzj stm suig ndiuznpzşğ şz^ stm suig% ub.uıudnğzşğ! Auğju.nwör suizumrjzşğnd 70 ınmnig zbşj nğ ıumudrz vt mğju, zrdkumuz üşızr fğuw mşeğnzuzul^ 62 ınmniz ul m'ndöt mşuz=g buğndzumşl +ıuğ şğmz=r ıum!


S U A U Ö E


Itğ şd Irmrz I+=k$ Wnfity-I+=k$ Ardlru Auöuğ^

Irmrz Uzuarı Srzuişuzt+ö &Hnikgz/^

Itğ şd Irmrz I+=k$ Uwıu-Muğ+ Şufbuşuz şd  öudumg &Hnikgz/^

Irmrz Zuıru Srzuişuzt+ö şd öudumg^

Irmrz İrlfu Auöuğ^

Itğ şd Irmrz Şenduğe-Üuğrz Ulşuzu= şd öudumzşğg^

Iruğ Uğşü Auöuğ şd öudumg^

Irmrz Ztğrsuz Hnwıub^

Irmrz Ouzuz Hnwıub şd öudumzşğg^

rzvhti zuşd Sndku)şuz^ Mrdğrdzlrdşuz^ Iuslusuşuz şd Htbrğşuz gzıuzr=zşğg iğır euxz mimr,nf  mg ündcşz suag rğşzj wnwc irğşjşul şd uzsnxuzulr s+ğ^ ıuln<^ a+ğu=ğn<^ zşğn<^ =şxmzn<^ .zusrrz şd uöüumuzrz%

UWĞR IRMRZ

UĞNDİŞUM  AUÖUĞR


Wndpuğmudnğndkrdzg hrır muıuğndr fupg 21 Suwri 2020 Arzübuçkr^ cusg 14$30rz^ Hu=gğürdpr üşğşösuzuıuz st<!

Judumjndkrdz= ınsuğr uğquzuüğndkşusç!

Wndp$ Muös$ FUAUZ ORFUZŞUZ

Aşx% 232 57 01  Üğhuz 0536-323 48 48

\ ?nğnzuwr ausuouğumr huıouxnf  mg .zeğndr vsuizumjrl wndpuğmudnğndkşuz!

\  Uwi ı.ndğ uxkrd sşğ judumjndkrdzzşğg mg wuwızşz= Itğ şd Irmrz I+=k$ Wnfity Auöuğr^ Irmrz İrlfu Auöuğr Itğ şd Irmrz Şenduğe-Üuğrz Ulşuzu=r şd öudumzşğndz^ Iruğ Uğşü Auöuğr şd öudmrz^ rzvhti zuşd gzıuzşmuz uwl huğuüuzşğndz!